مسیر پیش روی هلدینگ
برای ترسیم مسیر پیش رو، باید مسیری را که هلدینگ رایانمهر تا اینجا پیموده است، بهطور مختصر، از نظر بگذرانیم: حرکت ما از استارتآپی نوپا (eCharGe) آغاز شد؛ از بخت خوب و تلاش فراوان، این گام نخست آنچنان استوار بود که eCharGe توانست -در مدت زمانی کوتاه- به اهداف خود نایل شود و بهعنوان پایهگذار و اولین فروشنده رسمی شارژ اینترنتی تلفن همراه در کشور، حجم بالایی از تراکنش خرید آنلاین داخلی را از آن خود کند؛ وضعیتی که نویددهنده دوران بلوغ بود؛ دورانی که کسبوکار فروش شارژ آنلاین در قالب شرکتی مستقل با عنوان «رایان ارتباط» -در سایه رایانمهر- جان بگیرد و بتواند به پویایی خود ادامه دهد. شرکت رایان ارتباط در حال حاضر با ایجاد زمینههای لازم، خود را برای ورود به بازار سرمایه آماده میکند.
به سرانجام رساندن یک ایده و ارتقاء یک کسبوکار نوپا به جایگاه پختگی و استقلال، زمینه و پشتوانه شروع حرکتهای جدید و جسورانه را در گروه رایانمهر پدید آورد. اکنون، به لحاظ منابع علمی، مالی و انسانی، بستری فراهم شده بود تا هلدینگ رایانمهر بتواند با تکیه بر توان فنی تولید نرمافزارهای هایتِک، دست به تولید شرکتهای دانشبنیان سودده بزند- شرکتهایی با قابلیت و ظرفیت عرضه در بازار سرمایه.
فرایند ایجاد و به ثمر نشاندن این شرکتها از دو فاز «بنیادی» و «کالبدی» تشکیل میشود. فاز اول خود دربرگیرنده دو مرحله است: پرورش و پایش. به این معنا که در ابتدا ایده کسبوکار جدید باید پخته شود؛ برای رسیدن به این مرحله، پاسخ به سئوالاتی مانند آنچه در زیر میآید میتواند راهگشا باشد:
آیا این ایده پولساز است؟ آیا شرکت مزبور دانشبنیان خواهد بود؟ آیا برای سرمایهگذار خارجی جذاب است؟ آیا ایدهای آیندهدار است؟ بازار بکری دارد؟ و…
همانطور که در شمای بالا مشخص است، در «پرورش» ایده به سوالات کلی و پراکندهای پاسخ میدهیم که راه را برای «پایش» (ارزیابی) ایده ضمن پاسخ به سوالاتی متمرکزتر، دقیقتر و پیچیدهتر باز کند:
آیا با شرایط بومی میخواند؟ با ورود رقبای خارجی، در میان طوفانی که درخواهد گرفت، سرپا میماند؟ آیا این ایده پتانسیل رشد تصاعدی دارد؟ در شرایط مختلف سیاسی-اقتصادی میپاید؟ آیا توان پرداخت حقوق بالا به متخصصین را دارد؟ و…
در صورتی که ایده اولیه از پاسخ به سئوالات، سربلند بیرون بیاید، وارد فاز دوم میشود. در غیر این صورت، تیم ایدهپرداز جهت تکمیل ایده و طرح تلاش میکنند، به محض تحقق این امر، طرح به فاز اجرایی (فاز دوم) منتقل خواهد شد. در فاز دوم، طرح شرکت دانشبنیان جدید، به مرحله کالبدی یا عملیاتی وارد خواهد شد؛ در این فاز، همانطور که در نمودار زیر پیداست، مسیر پیش روی هر شرکت/پروژه در سه سطح ترسیم میشود:
سطح اول با تشکیل تیم فنی متناسب با موضوع شرکت آغاز میشود؛ در این گام، نسخه اول محصول تولید خواهد شد. در گام بعد، تیم تجاری -بهصورت محدود- شکل میگیرد و به عرضه معدود محصول تولیدشده همت میگمارد… بازخوردهای دریافتی از کاربران منتخب، مجدداً به تیم فنی ارجاع و تغییرات مورد نیاز اعمال میشود. در نهایت، نسخه تجاری تولید و بهصورت گسترده به بازار گسیل خواهد شد.
به موازات فرایند پیشگفته، از ابتدای فرایند تولید، تیم مالی -بهصورت مستقل- نسبت به ثبت هزینهها و درآمدها، در قالب یک شرکت حسابرسی معتمد بورس، تلاش واسع میکند. با این منوال، شرکت جدید در سال دوم یا سوم آماده ورود به بازار سرمایه خواهد بود.
بنا بر نقشه راه ترسیم شده، در هلدینگ رایانمهر، دو شرکت ابزاری گروه کار تولید محصول اولیه، فروش اولیه و تجاری محصولات، بازاریابی و ارزیابی ایدههای جدید را پیش میبرند. از شرکتهای تولیدشده بر طبق فرایند فوق، علاوه بر رایان ارتباط میتوان به نیستان، رایان پی، کالارسان، کافه فناور، پاداش پلاس و… اشاره کرد. در حال حاضر، دوره بلوغ شرکتهای مزبور، به موازات پرورش و ارزیابی استارتآپها و ایدههای نو، برای تکمیل پازل تجاری رایانمهر در جریان است.